AFVIST – HVAD SÅ NU?

afvist
I de senere år har der været rekord mange ansøgere til de videregående uddannelser og mange unge går lige spændte og glæder sig til deres nye uddannelser der starter snart. Men for dem der fik afslag fra drømmestudiet, ser fremtiden det næste års tid pludselig lidt anderledes ud. Og hvad gør man så? Skal man arbejde? Rejse? Søge ind på en alternativ uddannelse?

RejseAt rejse i udlandet vil modne dig som person og give dig en masse oplevelser. Måske vil du opleve, at når du er langt væk hjemmefra, ses ting pludselig klarere, og du vil ikke længere stresse over din fremtid. Du får lov at se noget andet, opleve sjove, vilde, måske grænseoverskridende ting, og når du kommer, hjem har du en masse fede historier at fortælle. Udlandsophold, især slagsen med relevant arbejdserfaring, pynter meget på ethvert CV, og ved ALOTT er vi altid klar til at hjælpe dig med at finde lønnede jobs eller praktikpladser i lande over hele verden. 

Praktik eller frivilligt arbejde: Hvis du tager en praktikplads i AustralienNew Zealand eller Canada, har du mulighed for at arbejde med netop det, der interessere dig, og når du søger ind på drømmestudiet igen, vil du være mere attraktiv, da de kan se du er seriøs omkring faget. Og i fremtiden, når du har afsluttet dit studie og skal finde job, vil du have fordelen i at du, frem for nogle af dine medstuderende, allerede har relevant erhvervserfaring. Interesserer du dig for dyr, kan du med fordel vælge et af ALOTTs mange Wildlife eller Marine programmer.
Du kan omvendt også risikere at du efter noget tids praktik/frivilligt arbejde finder ud af, at netop dette job faktisk slet ikke er som du måske drømte om, og måske var det så meget godt, du slet ikke fik startet på den uddannelse!? Eller måske vil du prøve praktik indenfor noget helt andet, og finder ud af at det faktisk i virkeligheden er det job, du burde uddanne dig til. Med andre ord kan praktik give dig lov til at prøve lidt forskelligt af, og ruste dig bedre til dine fremtidige valg, samtidig med det altid vil se godt ud på dit CV.

Lønnet job i Udlandet: At rejse er dyrt, men med et lønnet job i udlandet, har du mulighed for at holde udgifterne nede. På Work & Travel programmerne i AustralienNew Zealand og Canada, har du muligheden for at tage arbejde med løn og oplever landet på en helt anden måde. Typisk vil det være jobs på caféer, restauranter, frugtplantager eller butikker.
Specielt hvis man vælger Farm Kurset i Australien, er man hjemmefra garanteret et job i 3 mdr på en farm, hvor kost og logi er betalt, og man samtidig vil få løn for ens arbejde. På landet er der ikke så meget at bruge pengene på, så man har en glimrende mulighed for at få sparet helt op til 18.000 kr. op, og derefter rejse videre til byen og få et job der. Altså kan man opleve både livet på farmene, og den pulserende storby.


Alternativt: Synes du et ophold i udlandet er lidt for voldsomt, er der heldigvis også en masse man kan gøre hjemme i Danmark, for at forbedre ens muligheder i fremtiden. Hvad med at undersøge mulighederne i dit nærmiljø? Danske virksomheder har også praktikanter og andre stillinger der ikke kræver megen erfaring. Hvis du fx ved du gerne vil være advokat, kunne du søge stillinger som piccoline ved advokatfirmaer – det er selvfølgelig ikke direkte advokatarbejde, men du har stadig muligheden for at opleve virksomhederne indefra, fornemme stemningen og i fremtiden kan arbejdsgivere se, at du ved hvordan livet er i lignende virksomheder.
Nej, man får ikke kulturudveklingen i udlandet og den store rejseoplevelse med, men lidt er bedre end ingenting.

Ellers var det måske nu du skulle lave de andre ting, du har udskudt, som at få taget kørekort, få et førstehjælpskursus, læse fransk på aftenskole, tage supplerende fag, der kan hjælpe dig fremover eller lignende. Du kunne også prøve at flytte hjemmefra. Hvis du fx ved, at du vil bo i København, har du pludselig meget bedre tid til at søge lejligheder. Hvis du er heldig nok til at finde en, har du bedre ro til at finde dig godt til rette, lære at bo selv og din nye by at kende. Når du så starter på dit studie året efter, har du allerede et netværk, og kan praktiske ting som at vaske tøj. Ting dine nye medstuderende vil stresse en del over.

Læs også indlægget Navigation i en jungle af legater og få tips og tricks til hvordan du kan spare penge og få noget af din rejse sponsoreret.