Alott i Sydafrika

Sydafrika
I efteråret 2015, rejste ALOTT’s egen wildlife ekspert Maria til Sydafrika, for at besøge en række af programmerne dernede.

Efter at have sendt mange rejsende til Sydafrika, blev det endelig min tur til at komme ned at besøge mine projekter 🙂 .

Turen derned var dejlig nem, og det samme var ankomsten i Johannesburg. Vores samarbejdspartner stod fint og tog imod mig i ankomsthallen, ligesom de også gør det med alle de frivillige. 

En ting I skal vide er, at der var cirka 35-40 grader hver dag – dejligt at komme væk fra den Danske grå efterårsvejr.

Min første dag var i Johannesburg, hvor vi besøgte byen Soweto, et børnehjem, Mandelas hus og så andre seværdigheder. Jeg fik et lille indtryk af, hvad de frivillige skal lave, de dage de er i Johannesburg. Jeg mødte flere frivillige ude på programmerne, og de var alle enige om at det er rigtig god service med de 3 dage i Johannesburg inden start på projektet, for på disse introdage får man en del historie og kulturhistorisk viden.

Dagen efter startede min tur til bushen; det tog omkring 6 timer at køre til Big 5 Welgevonden, så det er ikke bare lige sådan, at komme dertil. 
Når man ankommer til Welgevonden Game Reserve, skal man vise ID og får lavet et adgangsbevis. Dette adgangsbevis skal man have på sig hele tiden, for man ved aldrig hvornår man skal ud og ind af reservatet. Vagten der stod ved gaten, var en herlig mand, masser af smil og godt humør!

Greg, som er ranger og står for de frivillige, mødte os ved gaten, og kørte os hen til lejeren. Det var helt fantastisk at komme ud på campen, hvor jeg faktisk mødte to af ALOTT’s frivillige, Emmelie og Caroline. De viste mig rundt på campen, og fortalte om hvordan livet er på projektet. 

Man kan ikke sætte naturen i bås og derfor kan vi ikke garantere hvordan dagene kommer til at se ud på vores projekterne. Det fik jeg også bevist denne dag. Bare en time efter vi var kommet, hørte vi over radioen, at Greg og de frivillige skulle komme med det samme, for de fundet en elefant, der skulle undersøges. Vi hoppede alle op i jeepen, og Greg kørte med fuld fart ud til destinationen. Da vi ankom, fik vi at vide, hvad der skulle foregå. Vi var en del mennesker til denne opgave, og der kom en helikopter for at bedøve elefanten. Da elefanten var bedøvet, blev de frivillige sat i gang med det samme. I dette tilfælde skulle de hjælpe med at holde elefantens snabel imens dyrlægen undersøgte elefanten, så de ikke blev kvalt.  

Når man arbejde ude i naturen, og med dyr, kan man ikke sige hvordan ens arbejdsdag forløber. Der er ikke noget der hedder spisetider. Eller de gør alt for at holde nogle tider, men i dette tilfælde var vi først hjemme på campen igen omkring kl. 20-21 tiden. Og så tog vi os en toast 🙂 Sådan er livet i bushen, og det er helt fantastisk! Campen ligger i et rigtig godt område, der er et stort stykke savanne ude foran campen, så man ved aldrig hvad står ude foran hegnet.

Efter 2 dage på BIG 5 Welgevonden, tog vi videre til Wildlife Horse Safari. Denne tur tog omkring 8-9 timer i bil. Det var en lang tur, men vi gjorde hvad vi kunne for at hygge os på vejen.  
Jeg siger jer det er et fedt projekt! Især hvis man er til heste, og så alligevel gerne vil have det der bush liv, som man har i Afrika.

Det er Traci og Glenn der står for projektet. Traci står for hestene, og alt arbejde ved staldene. Glenn er en uddannet ranger, og er manager på reservatet. Deres hus, samt de frivilliges hytter er i reservatet. Om aftenen sidder man rundt om et bål og spiser sin aftensmad, drikker en øl, og nyder livet sammen med de andre frivillige. Ikke langt fra bålet, er der et lille vandhul, og her kan de vilde dyr komme og drikke vand.

Det er virkelig smukt, og som frivillig har man det rigtig godt. Hytterne man bor i er lækre. Man bor typisk 4 i en hytte, og hver hytte har sit eget badeværelse. Hvis man ønsker andre madvarer og drikke varer, så stopper Tracey ved et supermarked på vejen hjem til campen, efter en hel dag ved hestene. Her kan man købe hvad man lige har lyst til.

Efter 1 nat på Wildlife Horse Safari skulle vi videre til Kruger National Park. Lodgen hvor man bor er himmelsk. Det er som om man er nede i en dal omringet af træer og wildlife. Aberne hopper fra træ til træ, og anteloper går frit omkring. Min kollega og jeg blev indlogeret før resten af gruppen kom. Vi havde lige 3-4 timer selv på lodgen. Det udnyttede vi, og hoppede i poolen, nød stilheden og naturen. Tændte et bål og drak en kold øl. Hytterne man bor i er 2 mands hytter, og badet er under den åbne himmel. Det er virkelig en oplevelse bare at bo på denne lodge. 

Da resten af gruppen kom, fik vi aftensmad, og derefter hyggede  vi alle i baren. Det var fedt jeg lige kom med på denne tur, for der var frivillige fra alle programmer vores samarbejdspartner tilbyder, og jeg kunne rigtig snakke med dem, og høre om programmerne. Vi skulle tidligt op næste dag, så vi gik alle ”tidligt” i seng. 

Kl. 05.00 mødtes vi alle ved de jeeps vi skulle køre i, og afsted gik det til Krüger National Park. Det var en fed oplevelse at være der, da man havde hørt så meget, set en del på Youtube ,og Googlet mange informationer omkring Krüger. Nu var jeg der selv! 

Hele denne dag gik i Krüger, hvor man var på udkig efter diverse afrikanske dyr. Jeg havde en lille bog med, hvor jeg har markeret de dyr jeg så. Da vi kom tilbage til lodgen skulle vi have aftensmad, og igen sidde i baren og snakke. Min partner og jeg gik i seng og de andre unge mennesker blev ved til den tidlige morgen. Det var dejligt at se de hyggede sig.

Dagen efter tager man på noget, der hedder Panorama Route. Det er en rute, hvor man ser en masse smuk natur! Ikke med dyreliv som sådan, men en masse smukke bjerge og dale! Det er svært at beskrive hvor flot det er – det er helt klart noget, der skal opleves! På denne tur kan man også ”vælte” ud over en klippe. Det skulle jeg jo selvfølgelig prøve! Det blev der en “smuk” video ud af !

Efter hoppet  forlod min kollega og jig gruppen, og drog videre til Johannesburg. 

Jeg må sige at det var en helt fantastisk tur til Sydafrika! Så hvis man ikke har været der før, så er det bestemt værd at tage af sted.

– Maria