AU PAIR IN AMERICA – HVOR ER DE NU? LINES HISTORIE

Jeg hedder Line og er 24 år gammel. Jeg var Au Pair i USA fra 2013 til 2015, og hvis du spørger mig, så er det noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv! Mit første år som Au Pair var i Chicago, Illinois hos en skøn familie, som på daværende tidspunkt aldrig havde haft en au pair før. Mit andet år foregik i Kansas City, Kansas hos en familie, som havde en del erfaring inden for området. Begge familier var på hver deres måde helt igennem fantastiske og jeg er så taknemmelig for dem og de oplevelser, som de har været med til at give mig.

Noget af det som virkelig blev tydeligt efter min tid som Au pair, var hvor meget jeg udviklede mig som person. Når man vælger at tage en beslutning om at flytte til et andet land, om det er USA eller andre steder, så tror jeg ikke man kan undgå at gennemgå en udvikling, når man nu blevet hevet ud af hverdagen i Danmark, som man gør her. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget jeg har lært mig selv at kende, når jeg har stået i en fuldstændig ukendt situation, i USA, og måtte tage en beslutning på egen hånd – ud fra min egen dømmekraft. 

Man udvikler først om fremmest et nyt syn på verden. Den måde du kommer tæt en families hverdag, traditioner og værdier, i et fremmed land, gør at du begynder at kunne se tingene fra en ny vinkel og i nogle tilfælde betyder det også, at du ændrer dine holdninger. Personligt har jeg virkelig set en udvikling i min måde at håndtere fremmede situationer. Jeg er blevet god til selv at skaffe oplysninger, danne mig overblik og finde en løsning. Som Au Pair i et fremmed land, kommer der uden tvivl situationer som du ikke har stået i hjemme, måske fordi man aldrig rigtig har tænkt over det eller at man har taget det for givet fordi det bare er en del af det at vokse op i Danmark. Derfor blev jeg, i løbet af de 2 år, meget mere moden og voksen.

Jeg blev mere selvsikker og fik et større mod på at møde nye mennesker. Samtidig fik jeg virkelig mange spændende og lærerige oplevelser med mig, som har været med til at gøre at min nysgerrighed på mennesker og kulturer samt min rejselyst endnu større. For noget af det fantastiske ved at være Au pair, er jo ikke kun at man møder nye amerikanske venner og bekendtskaber, men også, at man møder folk fra resten af verden. Jeg synes virkelig man bliver beriget på en måde, som ikke kan måle sig med ret meget andet. 

Efter jeg kom hjem, har jeg også kunne bruge rigtig meget fra min tid som Au pair. Mange af de førnævnte egenskaber har hjulpet mig eksempelvis med hvilken uddannelse jeg gerne ville have og i det hele taget, når større beslutninger skulle tages i mit liv. Netop fordi du udvikler dig så meget som person. Samtidig har det gjort, at jeg forsat møder mange nye, fantastiske mennesker, da jeg, grundet min tid som au pair, virkelig sætter pris på at møde folk fra hele verden. 
I dag, her små 3 år efter jeg er kommet hjem, afslutter jeg min bachelor i sociologi som netop omhandler studiet af mennesker, kulture og samfund. En uddannelse, som jeg ikke vidste jeg ville tage før jeg tog et introduktionsfag til det, en kold vinter, i Chicago. Samtidig bor jeg sammen med min kæreste i vores fælles lejlighed, hvor vi i øjeblikke drømmer om en ”familieforøgelse” i form af en hund.

Ellers har jeg et deltidsjob som tjener og nyder når der en gang i mellem kommer en amerikaner eller andre engelsketalende gæster ind på cafeen, så jeg rigtig kan få brugt mit engelsk.  Udover deltidsjobbet går en del af tiden sammen med venner og familie samt med træning, hvor det sociale også er et rigtig vigtigt element for mig. Efter jeg afslutter min bachelor, læser jeg videre på min kandidat, så der går stadig et par år, før jeg skal ”ud i den virkelige verden”, som man siger. 

Jeg har stadig en del kontakt med begge værtsfamilier og har faktisk været så heldig, at kunne vise Danmark frem til den ene af familierne og skal mødes med dem her i løbet af sommeren, igen – hvilket jeg glæder mig rigtig meget til. Jeg har også en del kontakt med mine venner fra den tid – både amerikanske og andre au pairs. Det er svært at undgå at nogen falder fra, simpelthen for geografien måske er for stor eller fordi der sker så meget at kontakten falder til jorden. Men jeg må sige, at jeg er overrasket over, hvor mange jeg har kunne holde fast i.

Det er virkelig fantastisk at have nogen at snakke med, omkring sin tid som au pair, som rent faktisk var en del af det og som forstår alle de følelser man har omkring den oplevelse. Samtidig synes jeg det er fedt at kunne besøge veninderne i deres hjemland og skal eksempelvis til et bryllup i Polen, noget jeg nok aldrig ville opleve hvis ikke jeg havde mødt min polske veninde, som tilfældigvis også var Au pair på samme tid som jeg. 

Faktisk synes jeg at min tid som Au pair er så stor en del af den jeg er, som person, at noget af det jeg planlægger for fremtiden, er at kunne vise min nuværende kæreste USA. Det handler selvfølgelig om, at jeg gerne vil tilbage og besøge folk og være nostalgisk, men faktisk handler det i høj grad også om, at kunne give ham et indblik i den verden, som på et tidspunkt var min hverdag. Jeg kan mærke at det er vigtig for mig at kunne vise det frem for dem jeg holder af her i Danmark. Derfor håber vi på at kunne komme til USA, på roadtrip, i den nærmeste fremtid. Udover det, så har jeg en gruppe af venner, som består af både af amerikanere samt andre nationaliteter, som jeg virkelig var, og heldigvis stadig er, meget tætte med. Vi håber virkelig på at kunne have en ’reunion’ på et tidspunkt, da vi virkelig have det godt sammen, så vi håber på at det kan lykkedes, snart. 

Om jeg ellers har en god historie jeg vil dele? Jeg synes det er svært. Der er så mange, hvilket vist er lidt af et luksusproblem. Jeg tror noget af det jeg synes har været rigtig sjovt, er at man får det her nære forhold til en familie fra et andet land og man lærer virkelig deres kultur at kende. Når de så besøger en selv, så er det sjovt at se hvordan rollerne er bliver fuldstændig byttet rundt i mødet med den danske kultur. Jeg har sjældent set nogen være så imponeret over smørrebrød eller at deres ansigtsudtryk, da jeg fortalte at deres historier og jokes om, at den lille havfrue er på størrelse med frihedsgudinden, ikke rigtig passede. 

Selv beskriver de også, at det, for dem, er ret interessant når jeg så stiller spørgsmålstegn ved nogle af de ting det gør, som for dem er fuldstændig normalt, men som jeg måske har fundet underligtikke. De bliver lige pludselig også mere bevidste om hvad der er ”amerikansk” og vi får nogle rigtig interessante og ikke mindst sjove møder med hinandens kulturer.

Slutteligt vil jeg nok bare gerne have lov til at sige, at hvis du overvejer at blive Au pair, så gør det! Det er en oplevelse for livet. Det lyder måske som en kliché, men det er virkelig sandt. Tag dig god tid med at finde dig den helt rigtige værtsfamilie og så lover jeg dig, at du på ingen måde vil fortryde det. Hvor du er, rent geografisk, er lidt mere lige meget, for det handler rigtig meget om de mennesker du omgiver dig med i din nye hverdag. Spring ud i det! Jeg kan varmt anbefale det. 


Mange hilsner, 
Line