DEN ULTIMATIVE UDFORDRING

“…japanerne er øboere, og de har længe dyrket deres egne værdier uden indflydelse fra andre kulturer. Det kan steder ligne en hvilken som helst anden storby, men når man undersøger områder nærmere, er det helt sit eget.”

Mit navn er Thore Bonde, er 22 år gammel og bosat i Sønderborg med min kæreste Line. Til daglig læser jeg til Markedsføringsøkonom på EASV. I forbindelse med 4. semester tager jeg min praktik hos Global Gates, som er lokaliseret i Tokyo, Japan. Jeg vil beskrive mig som en ambitiøs ung mand med store drømme.

Det første møde med Japan

Jeg landede i Narita Airport d. 3. januar kl. 20, hvor jeg blev ført gennem lufthavnen for at vise mit visa til de rigtige mennesker. Det lykkes at komme igennem, trods den store sprogbarriere, og jeg fik udleveret mit ’residence card’, hvilket er et bevis for, at jeg bor i Japan. Herefter fik jeg udleveret mine to kufferter og gik mod udgangen. Her stod Alex, som skulle hente mig og bringe mig til fælleshuset i Shiohama. Det tog næsten to timer med tog og på gåben. Klokken var nu 22.40, og jeg kunne begynde at tage mine kufferter ud.

Det interessante i denne umiddelbare kedelige rapport om de første tre timer af mit ophold i Japan er, at Japan er sådan et anderledes land på så mange punkter, at selv en halvtimes vandring i lufthavnen og to timer med tog, kan give så mange indtryk. Man kommer ind i en lufthavn, som er så organiseret, at man får kuldegysninger. Samtidig er alle folk så høflige, at man kan føle sig en smule ubehøvlet. Tommelfingerreglen er dog at gøre, som de gør, så kan det ikke gå helt galt. Buk når de bukker. Sig ’arigatogosaimasu’(tak), når de gør. Det er nemlig også sådan, at kun en lille del af den japanske befolkning snakker engelsk. Så man bliver hurtigt nødt til at lære håndtegn og standardord.

Kan ikke sammenlignes med noget andet

Kulturen her i landet er på nogle punkter ens med Danmark, men på andre punkter helt ekstremt forskellig. Det er her vigtigt at nævne, at japanerne er øboere, og de har længe dyrket deres egne værdier uden indflydelse fra andre kulturer. Det kan steder ligne en hvilken som helst anden storby, men når man undersøger områder nærmere, er det helt sit eget. Tokyo har sin helt egen energi og atmosfære, og kan ikke sammenlignes med noget andet. Det er byen, som har alt. Høje skyskrabere, flotte autentiske japanske parker, store lysende billboards, royale paladser, hellige templer og markeder (der får Vorbasse Marked til at ligne en legeplads!) er bare nogle af de seværdigheder, som gør Tokyo til noget helt særligt. Her er altid mere at opleve og nye steder at udforske.

Tokyo er bygget op omkring mange bydele, som hver har hver deres personlighed. Ueno er et gammelt handelsområde, hvor der er et stort marked med små hyggelige gader og autentiske varer. Shinjuku, som betyder ”det nye sted at være”, er meget moderne og det hippe sted at være. Her er masser af lys og specielle butikker, blandt andet det autentiske bar-område Golden Gai.

Shibuya er det mest vestlige område, hvor Shibuya Crossing skinner gaderne op, og modebutikkerne ligger på rad og række, men også hvor templet Senso-ji ligger. Asakusa er det traditionelle område, hvor Tokyos ældste og måske største tempel ligger. Her emmer af traditioner og japansk sjæl. Der er så store kontraster i denne by, hvilket gør, at man altid bliver overrasket, når man tager et nyt sted hen. Ligeledes kan det føles, som om man aldrig bliver færdig med at udforske byen.

Kan man lære flydende japansk på en måned?

Efter de første tre dages udforskning af byen, begyndte fire ugers japansk sprogskole. Vi blev niveau opdelt, og jeg, som intet japansk kunne, blev placeret på begynderholdet. Klassen består af elever fra fem kontinenter og elleve nationaliteter, hvoraf vi er tre danskere. Alle repræsenteret af ALOTT. Det var svært at vide, hvad jeg skulle forvente, da jeg gik ind til dette sprogarrangement. Kan jeg flydende japansk efter en måned, eller kan jeg kun et par forkølede gloser? Vi er nu tre uger henne, og undervisningen har været over al forventning. Da underviserne sagde, at al undervisning ville være på japansk, tænkte jeg; ”Jaja, rolig nu”, men det gjorde det, og det har virket. De meget energiske undervisere forklarer med fagter og tegninger, indtil vi forstår det. Selvom de kan engelsk, nægter de at tale det til os. Vi får højest en enkel oversættelse.

Undervisningen startede som en hvilken som helst anden nystartet sprogundervisning, hvor man lærer det basale med præsentation af sig selv og sådan. Men det er pludselig gået stærkt, og nu er vi begyndt på mere avancerede ting. Japansk er bygget op omkring tre alfabeter, hiragana, katakana og kanji. Det er tre forskellige alfabeter, som har hver deres lyd og symboler. Efter 10 skoledage kunne vi hiragana alfabetet næsten udenad. Dvs. at vi kan læse og skrive hiragana. Det er jeg rigtig stolt af.

Den vildeste udfordring

Da det gik op for mig, at mit 4. semesters praktik kunne bruges i udlandet, tænkte jeg, at den chance ville jeg ikke lade min næse gå forbi. En kombination af at jeg elsker at rejse, og at jeg ønskede en udfordring gjorde, at jeg søgte udenlands. Jeg havde nogle lande oppe og vende, heriblandt Mauritius og Canada, men det endte med at blive Japan. Det gjorde det, fordi jeg elsker kulturen, maden, traditionerne og udfordringen.

Udfordringen ved at kun en lille del af befolkningen snakker engelsk, og udfordringen ved at de japanske normer ligger langt fra det jeg er vant til, tiltalte mig vildt. Jeg ønskede den vildeste udfordringen jeg kunne forestille mig. Hvis jeg kan klare det her, så kan jeg klare mig over alt. Jeg vil gøre det ultimative og klare mig et sted, som ingen havde troet var muligt. Min målsætning var, og er stadig, at overvinde den ultimative udfordring.

Jeg vil karakterisere mig som et optimistisk menneske med store ambitioner. Det var også sådan jeg gik ind til denne udfordring. ”Fire måneder er ingen tid”, ”det klarer jeg sagtens” var nogle af de sætninger jeg har sagt til mig selv og til min kæreste. Det er siden gået op for mig, hvad jeg står overfor. Fire måneder er lang tid og ’sagtens’ er måske et naivt ord i denne sammenhæng. Jeg er ikke i tvivl om at jeg klarer den her. Men udfordringen er større end jeg havde regnet med. Savnet til min kæreste er stort, og hårdere end jeg havde forventet. Sprogbarrieren bliver mindre dag for dag, og mit kendskab til japanske traditioner bliver ligeledes større og større. Målsætningen har trods alt ikke ændret sig det mindste. Jeg skal overvinde denne udfordring og komme ud stærkere.

Overvejer du at tage til Japan, vil jeg klart anbefale dig bare at springe ud i det. Japan er et fantastisk land med tonsvis af muligheder. Hvis man vil det nok, kan man også godt blive god til japansk. Jeg vil dog råde til at man sætter sig ind i sproget og alfabeterne. Det ville jeg gerne have gjort. Ellers synes jeg Japan er et fantastisk og undervurderet land, som kun venter på at blive udforsket. Et godt sted til ”learning by doing”.

Overvejer du også at tage til Japan så læs mere her