FREJAS SABBATÅR PÅ RANCH HOMESTAY NEW ZEALAND

Den 4. juli stod jeg i Aalborg lufthavn med en pakket kuffert og en mave fuld af sommerfugle, helt klar til at opleve New Zealand. Jeg havde længe set frem til at skulle på 6 måneders Ranch Homestay program (fordelt på to forskellige farme), og derefter 2,5 måneders rundrejse.

Den første farm lå på den vestlige del af nordøen, lidt udenfor den hyggelige surfer-by Raglan. Farmen var omtrent 20 hektar og ejeren, Petra, boede selv på farmen med 12 heste, 7 høns, 5 kalkuner, 3 hunde og 2 katte. Petra og jeg blev hurtigt et godt team og hjalp hinanden med at passe farmen, dyrene og huset.
Derudover havde Petra en trekking-business, hvor hun arrangerede rideture for turister og andre rideinteresserede.

Turene forgik oftest på stranden, farmen, og de omkringliggende bakker og bjerge. Der var derfor masser at lave, og dagens planer kunne ændres på et øjeblik, hvis der kom en trekking-bestilling.

Det første stykke tid gik dagene med at sætte nyt hegn op på hele farmen, for at gøre klar til naboens 45 kalve, der skulle gå på græs hos os de næste 6 måneder. Derefter gik vi i intens hestetræning – jeg skulle lære alle hestene at kende, så jeg kunne træne dem, både fra jorden og fra sadlen. Jeg var trænet i dressur, men Petras ridestil var natural horsemanship og western – så det var en meget spændende og lærerig træning! Hestenes træning skulle holdes ved lige hver dag, så de fortsat kunne bruges til trekking med både børn og voksne, begyndere og øvede.

De fleste af dagenes timer gik med hestene og trekkingture, men de andre arbejdsopgaver bestod blandt andet i hus- og havearbejde, træfældning, ukrudtsbekæmpelse, flytning af hegn, rendegravning (vinteren på New Zealand det år var meget (!) regnfuld), fodring, og meget mere. Vi gik i gang før solen var stået op og blev ved længe efter den var gået ned – det var hårdt, men sjovt!

Efter 3 måneder tog jeg videre til næste farm, hvor opgaverne var mindre farmrelaterede og bestod mere af at hjælpe til i huset og med børnene. Familien var trænere og medejere af en væddeløbsstald, så det var en helt anden verden at komme ind i.

For mig var der en del mere fritid og fleksibilitet, hvilket betød, at jeg fik mere tid til at undersøge området og finde nogle fede vandreruter og flotte landskaber. Jeg følte mig lynhurtigt som en del af familien, og blev meget fascineret af deres evne til at balancere en travl hverdag og hyggelig familietid.

Efter endnu 3 fantastiske måneder, hentede jeg en veninde i Auckland lufthavn, og vi begyndte rejsens næste trin; 2.5 måneders rundrejse på begge øer. Både Nordøen og Sydøen er helt utrolige, og vi havde en skøn tur – og blev tættere end nogensinde før.

Jeg tænker tilbage på New Zealand næsten hver dag og smiler over de mange gode minder. Jeg lærte helt ufatteligt meget både om at arbejde på en farm og om mig selv – noget jeg vil tage med mig hele livet!


– Freja

Læs mere om Ranch Homestay New Zealand her