HORNET ER NÆSEHORNETS FORBANDELSE

WWF: Med en motorsav skar krybskytter i Sydafrika hornet af det næsehorn, som er på billedet til højre. De efterlod hende i live med utænkelige smerter. Hendes fire uger gamle unge blev væk fra hende pga. overfaldet og døde af mangel på mad og vand. Mirakuløst overlevede hun med lægebehandling og har nu fundet en stærk mage, der hjælper hende.

Næsehornets største trussel er krybskytteri, og krybskytteri mod næsehorn er eksploderet i de seneste år. Hornet er næsehornets forbandelse. I de asiatiske lande bliver hornet brugt som ingrediens i traditionel asiatisk medicin. Selvom flere medicinske undersøgelser viser, at horn fra næsehorn ikke har nogen medicinsk effekt, så er efterspørgslen stadigt stigende.


Iflg BT

SYDAFRIKA: Flere end 1.000 næsehorn i Sydafrika blev sidste år ofre for krybskytters kugler i jagten på de store dyrs kostbare horn.

Ifølge den britiske avis The Guardian truer nedskydningen hele landets bestand af næsehorn, og hvis den fortsætter i det nuværende omfang, vil der ikke være et eneste næsehorn tilbage på den sydafrikanske savanne om 20 år.

De fleste af dyrene blev nedlagt i Sydafrikas berømte Kruger National Park, og deres horn smuglet ud enten via nabolandet Mozambique eller direkte fra Sydafrika.

Det er specielt efterspørgsel fra Asien, hvor pulveriseret næsehorn indgår i traditionel medicin og desuden anses som voldsomt potensfremmende, der gør at efterspørgslen og dermed priserne er steget til astronomiske højder.Et kilo næsehorn koster nu mere end for eksempel et kilo guld, (dagspris 219.000 kroner) eller mere end et kilo kokain.

Trivia

– Prisen for horn fra næsehorn er eksploderet de seneste 20 år. Hornene er dermed dyrere end tilsvarende mængder af guld, diamant eller kokain.

– Cirka 80 procent af alle verdens næsehorn lever i Sydafrika. I 2013 blev der dræbt hele 1.004 næsehorn af krybskytter i Sydafrika og den illegale handel med horn er mere end fordoblet på bare fire år. I perioden 2000-2006 blev ca. 650 horn handlet ulovligt, og i årene 2006-2009 var dette tal allerede steget til mere end 1.500 horn.

– Antallet af næsehorn dræbt af krybskytter i Sydafrika er øget fra et niveau på 10-25 dyr om året i perioden 2000-2007 til 1003 i 2013.

– I århundreder har pulveriseret næsehorns horn været anvendt i traditionel asiatisk medicin ud fra troen på, at den kunne reducere en lang række lidelser og forøge potensen. Denne overtro hænger ved. Efterspørgslen efter hornene er steget væsentligt de senere år, og i dag bliver pulveriseret horn brugt som en formodet behandling på alt fra kræft til tømmermænd, mens nogle mennesker udelukkende bruger hornene til at være trendy og reklamere for deres rigdom.

Findes der en løsning..?

Derfor har det afrikanske næsehorn brug for hjælp

Krybskytteri af næsehorn og ulovlig handel af deres horn er de største trusler mod alle afrikanske næsehorn – til trods for et internationalt forbud mod handel.

Antallet af afrikanske næsehorn faldt drastisk i perioden 1970 til 1992. I løbet af denne periode blev 96 % af alle sorte næsehorn i Afrika dræbt. På trods af øget overvågning og beskyttelse af næsehornene blev der i perioden fra 2000 til 2005 dræbt mindst 252 næsehorn. I 2013 alene var tallet på 1004 næsehorn og det anslås, at der i øjeblikket i Sydafrika alene bliver dræbt et næsehorn hver 15. time.

Der findes ikke længere næsehorn i Vietnam, og den ulovlige handel med horn på det sorte marked i både Asien og Afrika er stigende. Det sorte næsehorn er stærkt truet og hvis ikke krybskytteriet bliver stoppet vurderer man at alle næsehorn om tyve år er helt udryddet.

Cirka 80 procent af alle verdens næsehorn lever i Sydafrika. I 2013 blev der dræbt hele 1.004 næsehorn af krybskytter i Sydafrika og den illegale handel med horn er mere end fordoblet på bare fire år. I perioden 2000-2006 blev ca. 650 horn handlet ulovligt, og i årene 2006-2009 var dette tal allerede steget til mere end 1.500 horn.


Antallet af ulovligt skudte næsehorn er katastrofalt stigende. Den eneste måde til at redde næsehorn fra at blive totalt udryddet er at lovliggøre salget af horn fra dyr, som holdes i opdræt til dette formål. Det skriver fire eksperter i en kommentar i denne uge i det videnskabelige tidsskrift Science.

De er klar over, at forslaget er kontroversielt, men de anfører, at forbuddet mod salg af de eftertragtede horn, der har været gældende siden 1977, har været med til at øge antallet af næsehorn dræbt af krybskytter i Sydafrika fra et niveau på 10-25 dyr om året i perioden 2000-2007 til 1004 i 2013.

Duan Biggs fra Centre for Biodiversity and Conservation Science fra University of Queensland i Australien og de tre øvrige eksperter gør desuden opmærksom på, at de gode erfaringer med etablering af et legalt marked for krokodilleskind har medvirket til at mindske problemet med krybskytteri rettet mod krokodiller.

Hornene består udelukkende af det fiberdannende protein keratin, og de vil vokse ud igen, hvis de afskæres.

Årsproduktionen for en hvidt næsehorn er 0,9 kg, og det leder eksperterne til at vurdere, at omkring 5.000 næsehorn kan tilfredsstille den nuværende globale efterspørgsel, som først og fremmest kommer fra Sydøstasien, hvor den stigende velstand har gjort det muligt at afsætte hornene, som har været brugt gennem årtusinder inden for traditionel kinesisk medicin.