Mød en deltager – Kasper Bekker

Jeg havde gået med tanken om at rejse i et stykke tid. En fra min klasse tog til Canada som skiguide og jeg fik en del billeder af landskabet og historier omkring landet.

– Canada maj 2018 til maj 2019

Kasper er den første deltager på vores Construction program. Han meldte sig til inden programmet var på hjemmesiden, da han bare måtte over og prøve kræfter med at bygge bjælkehytter. En drøm han som udlært tømrer bare måtte have opfyldt.

Hvad fik dig i sin tid til at kontakte ALOTT angående en rejse?
Jeg havde gået med tanken om at rejse i et stykke tid. En fra min klasse tog til Canada som skiguide og jeg fik en del billeder af landskabet og historier omkring landet. Det vækkede en lyst i mig til selv, at komme afsted til dette smukke land. Jeg kiggede rundt på nettet omkring de forskellige muligheder og min mor gjorde det samme. Hun fandt så et andet program I havde og jeg ringede til jer. Vi fik en god snak om, hvad jeg egentlig ville, hvor og i hvor lang tid. 

Hvad var den største udfordring i selve ansøgningsprocessen?
Det var simpelthen at tage springet, og derefter fuldføre hele processen. Det der skridt når idéer bliver til realitet. Udover det var det en smule forvirrende med selve visummet, dog var det en god guide i havde. Den var meget nyttig.
 
Ankomst til Canada var i Vancouver – hvad lavede du de første dage?
Ja, efter en 17 timer lang tur fra Danmark landede jeg i Vancouver. Jeg blev mødt at en chauffør som førte mig hen til et hostel, hvor jeg skulle overnatte. Der var ikke meget gang i mig efter den tur, vågen på 27. time og klokken kun var 15:00. Jeg gik lidt rundt i Vancouver og oplevede storbyen, fandt noget at spise og gik i seng. Dagen efter mødte jeg Simon for første gang på kontoret. Jeg fik en god præsentation omkring det hele af teamet. Dagen efter fik jeg hjælp til at ordne sin nummer, bankkonto og simkort Jeg mindes, at det var en onsdag fordi der har de et ugentlig møde med alle de andre deltajere på forskellige programmer gennem INTERneX. Det foregår på en ny bar hver uge o det er en god mulighed for at møde andre unge og høre om deres oplevelser.
 
Transport til  Kimberley, hvor du skulle starte hos et Log Housing firma. Du kunne have fløjet indenrigs men valgte bussen som tager ca 15 timer – hvorfor?
Vancouver og Kimberley er begge to i BC.  Staten er utrolig stor, men ja. Jeg valgte en 16 timers bustur i stedet for en halvanden times flyvetur, fordi så kunne jeg se mere af Canada. Jeg var jo ikke kun kommet for at arbejde ét sted hele min tid i Canada. Jeg er her også for at se alt der er at se her.
Utrolig flot tur fra den ene ende af BC til den anden. Bjerge, søer, floder og i det hele taget den smukkeste natur jeg har set med mine egne øjne. Jeg landede i Golden klokken 5 lørdag morgen. Det er lige mellem to større bjergkæder. Jeg så solen stå op klar, kold morgen. Det øjeblik hvor strålerne når over det ene bjerg og rammer det andet var så fantastisk. Efter en pausepå 2 timers tid kørte der en anden bus fra Golden til Kimberley. 
 
Boligsituation – fik du hjælp eller hvad skete der efter ankomst til Kimberley?Hvordan boede du – alene sammen med andre – fortæl.

Ja, jeg var utrolig uheldig med min boligsituation da jeg kom hertil. Jeg havde en aftale med førsteret til en kælderlejlighed da jeg kom dertil, men da jeg så endelig skulle se lejligheden sagde ejeren at han havde lige lovet den til en anden som ville flytte ind om 3 uger. Det var ret stressende – Nå men ejeren lod mig dog blive i lejligheden 2 uger. Derefter boede jeg på et hotel i 2 uger, som ikke var fedt i længden. Jeg kan godt lide at have ro til mig selv og slappe af. Efter de 2 uger fik jeg et rum ved en kollega som syntes det var synd for mig, at jeg boede på et hotel. Efter ca. halvanden uge bliver jeg kontaktet af et sødt par fra Alberta. De havde et ’’Second home’’ Oppe på skibakken i Kimberley. Efter jeg havde mødt dem og set lejligheden (en kælder suite) så sagde det at jeg sagtens kunne bo her. Her har jeg så boet lige siden. 
Var der ingen hjælp at hente ved din arbejdsgiver? Var det ham der havde sat den oprindelige aftale op om kælderværelset eller hvordan?
De havde på kontoret hjulpet med at søge efter lejligheder, men når der ingenting er, så er der ikke ret meget at gøre. De betalte mit ophold på hotellet  
Når du er ”ude” på job rundt omkring – hvor/hvordan bor du så?
 Det er forskelligt. Nogle gange er det på hotel, andre gange er det på en airBnB. Et hus som folk lejer ud til rejsende i en kort periode.

Hvordan med kollegaer, er de alle indfødte Canadier eller møder du også andre rejsende?

Hvordan med fritid – hvad laver du?
Amen, jeg har intet dårligt at sige om min arbejdsplads. Den er anderledes, men kun for det bedre. Vi har et par stykker som også er midlertidige arbejdere. Lige pt. Har vi to fra England. Vi fik to Franskmænd for 2 måneder siden som blev smidt væk efter 2 uger, da de ikke rigtigt gad arbejde eller lære noget. 
Åhh, det fritid jeg nu har bruger jeg på enten at slappe af eller være sammen med de venner jeg har fundet her. Jeg bliver tit sendt ud forskellige steder, så jeg er væk flere uger af gangen fra Kimberley for at sætte Bjælkehuse, hytter eller andre mindre ting som f.eks. trapper, indkørsler osv.i stand Det er så fedt.
 
Selve jobbet – sommersæson, hvad lavede du og levede det op til dine forventninger?
Jeg kom lige før det blev rigtig sommer. Så totalt godt vejr, ikke for varmt. Jeg lærte at skrabe bakken af kæmpe stammer og gøre dem pæne. Det tog lidt tid at lære at bruge de forskellige redskaber og det var hårdt. Utrolig hårdt. 10 timer udenfor i sol hvor du har en 2-håndet kniv som du bare høvler barken af stammen med. Det var mere end jeg havde forventet. Jeg elskede det.
Fordi jeg har den uddannelse jeg har var jeg mere kvalificeret end 90% af arbejderne da de ingen uddannelse havde. Jeg blev hurtigt smidt på ’set-up holdet’ som er dem der tager ud de forskellige steder og sætter konstruktionen op, samtid med jeg var hjemme på værkstedet og lære at skære, skrabe og udmåle på alle stammerne. Det er indviklet og meget vilkårlig. Det sådan lige som man følger for det, og det ser bedst ud. Det er svært at vende sig til. Totalt modsat af Danmark. Man skal være hurtig til at lære, ellers tager det lang tid at komme rundt om det hele. Din bedste ven på arbejdet bliver hurtigt en motorsav.
 
Din arbejdsgiver var meget glad for dig og tilbød dig at forlænge så du nu også oplever vintersæsonen – hvad laver du der?
Ja, Jeg var jo som sagt mere kvalificeret end de fleste og jeg viste en interesse for arbejdet. Han sagde at det var ærgerligt jeg allerede skulle afsted og at, hvis jeg ville var der en plads her, hvis jeg nogensinde kom til Canada igen. Jeg tog så valget at blive der resten af mit år i Canada. Det her arbejde var for lækkert til at søge efter noget andet. Sommeren var pisse varm. 40 grader ramte vi, hvor du står i le, direkte sol og bare har det for varmt. Jeg drak omkring 5-6 liter vand på arbejdet, hver dag. Vinteren bliver lige så slem. Vi får op til -30 grader og alting er stort set udendørs. Man vender sig dog til kulden. Nu har jeg arbejdet i -14 de sidste to uger og det rør ikke rigtigt en mere. 
 
Har du også haft ferie og oplevet andet spændende?
Jeg bliver sendt alle mulige forskellige steder hen, så jeg oplever og ser en hel del alligevel. Indtil videre har jeg været i: Vancouver, Keetle river, Red Deer Alberta, Bowen island og flere steder. Nogle af turene er over 14 timer i bil så der er en del at se på vejen. 
Jeg har dog oplevet to musikfestivaller. Shambhala og Wicked woods. Total hippi festivaller
Vi har dog juleferie fra d. 22 December til 2. Januar, hvor jeg skal ud og se nogle ting som turister, sammen med en anden Dansker som også er i Canada.
 
Hvad har været det bedste?
Helt sikkert at se et projekt stå færdigt, efter at havde knoklet røven ud af bukserne og virkelig været i gang. Alle er stolte og glade, kunden er næsten mundlam. 
 
Er der noget der ikke har været så godt?
Pt. Er jeg kommet til skade med min hånd. Det er noget mærkeligt skades system de har her og det er værre når du kommer fra udlandet. Det er rigtig meget papir arbejde før man overhovedet kommer via en læge.
Udover det kunne lønnen godt være højere. Du arbejder så mange flere timer end i Danmark og får stort set det samme. Det lidt noget øv. 
 
Vil du anbefale programmet til andre?
Helt sikkert, men du skal gå op i det. Du kan ikke bare gøre som du gjorde i Danmark. Det kan jeg i hvert fald ikke. Tingene er anderledes men fede!