PERNILLE PÅ WORK & TRAVEL DOWN UNDER

”Don’t worry” er et udtryk som ikke er fremmed for en, hvis man har været i Australien! Australien er et sådan et dejligt land at rejse i som backpacker! Først og fremmest fordi australierne er så venlige og hjælpsomme og har en meget afslappet holdning til livet. Jeg selv havde en forestilling om at jeg rigtig skulle ned og opleve alt det rigtige australske og møde australierne, jeg mødte ganske vidst også en del, men jeg mødte mest unge mennesker fra hele verden, nemlig backpackerne, hvilket kun gjorde min rejse ”down under” endnu bedre.

Som så mange andre unge mennesker stod jeg og ikke vidste hvad jeg ville efter jeg blev student samt at jeg følte at jeg ikke var helt klar til at vælge uddannelse og blive voksen, så da der kom en ALOTT medarbejder ud til vores skole og fortalte om deres programmer så tænkte jeg at det ikke ville skade mig at komme lidt væk hjemme fra og få nogle oplevelser for livet i Australien, så det gjorde jeg! Det kom bag på mange af mine venner og familie at jeg ville rejse helt ned på den anden side af jorden ALENE… Men jeg havde hørt og læst så meget om at mange backpackere rejser alene og at australierne jo er så rare og hjælpsomme, så det skulle der jo ikke være noget galt ved at jeg så også gjorde. Helt alene var jeg jo så heller ikke! Først og fremmest rejste jeg med 11 andre danskere til Sydney men så for det andet har jeg været sammen med backpackere næsten hele tiden på min rejse, så det var faktisk slet ikke så tit at jeg var alene.

Da dagen kom hvor jeg skulle rejse var jeg dog alligevel blevet ret nervøs, selvom jeg havde været nok så sej og sagt hele tiden at det nok skulle gå alt sammen og at det ikke var så slemt! Jeg var rigtig glad for at rejse med andre danskere til Sydney, så jeg havde nogle at følges med og ikke var helt alene i verden… og de første dage i Sydney var det også rart vi var nogle danskere sammen for der skete meget de første dage!, så der var meget at snakke om J Jeg selv gik meget sammen med 2 piger fra Bornholm og vi hyggede med at komme rundt i byen og se det forskellige samt snakkede om det vi fik at vide på WTC (Work & Travel Company) kontoret og ligesom var der for hinanden de første par dage. Men jeg fandt så også ret hurtigt ud af hvor søde medarbejderne på WTC kontoret er og altid er der for at hjælpe og snakke med os backpackere. Jeg selv havde en masse spørgsmål og de kunne svare på det hele og jeg brugte dem i det hele taget meget det første stykke tid!

Jeg fandt nu også ret hurtigt ud af at man slet ikke var så meget alene i verden som backpacker i Australien! Tværtimod! Bare på vandrehjemmet mødte vi en masse unge mennesker og snakkede med dem og ikke mindst på WTC kontoret var der også mange unge mennesker. Og det endte med at jeg faktisk holdte af at der var så mange backpackere hele tiden, for de 2 piger fra Bornholm blev kun en uges tid i Sydney hvorimod jeg planlagde at blive mindst en måned fordi jeg ville prøve at arbejde i Sydney. Men samtidig var det også trist at så mange backpackere kun blev i byen nogle dage og der kom så mange nye folk hele tiden, for man nåede lige at lære dem at kende og så skulle de videre. Der var dog nogle få backpacker jeg nåede at være en del sammen med og gå i byen med, hvilket jeg var rigtig glad for og tydeligt kan huske den dag i dag og sikkert mange år frem hvis ikke for hele livet – for det er virkelig oplevelser for livet man får ved at rejse som backpacker!

Jeg endte med at tage tidligere fra byen end jeg planlagde for det arbejde jeg fandt, var der meget lidt arbejde i, så jeg havde utrolig meget fri og så meget syntes jeg heller ikke der var at lave i Sydney. Og da jeg havde en ven der boede i nærheden af Byron Bay så blev det næste destination. Det var faktisk meget rart at bo i et hjem efter at have boet på vandrehjem i nogle uger, så forstod jeg lige pludselig at værdsætte det J . Næste stop var selvfølgelig Byron Bay.

Byron Bay er bare det bedste sted! Flot natur, et rigt natteliv, massere af aktivitet til en god pris som på så meget andet pga. der er så mange backpackere der kommer til byen (Byron Bay er et af de steder alle backpackere tager til!) så selvfølgelig var der meget konkurrence/kamp om backpackerne så vi nød godt af gratis internet hos rejseagenterne og gratis måltid på diskotekerne osv.

Der er en meget god stemning i Byron Bay! Og det er jo så også kendt for at være en hippie by, dem mødte vi så nogle af da vi var på et marked og til en kunstfestival, noget så festligt! Desuden er der så utrolig mange ting at lave i Byron Bay! Dykning, surfing, faldskærmsudspring og ikke mindst en tur til Nimbin! Nimbin er Australiens svar på Christiania, dog lidt mere ekstremt!

Jeg havde en masse sjove oplevelser i Byron Bay med hende pigen fra Østrig og nogle af alle de andre backpackere vi mødte og vi var da også ude at surfe nogle gange, det skal man jo når man er i Australien… Jeg selv er dog noget så dårlig til det!! Og så skulle vi da lige prøve noget helt ekstremt nu vi var så godt i gang, så vi sprang begge faldskærmsudspring(dog med en professionel!) og sikke en oplevelse! Var meget vildt men også hel vildt flot og sjovt!

Næste stop blev Bundaberg, for nu var det blevet tid til at tjene lidt penge så hvorfor ikke prøve frugtplukning. Det arbejde er der mange delte meninger om, nogle syntes det er meget hårdt andre, mens andre siger det ikke er så slemt, så hvorfor ikke prøve det selv! Jeg tog dog ikke alene videre, for jeg mødte en fyr i Byron Bay og tænkte det da kunne være meget rart med lidt selskab på min videre rejse og at det nok ville være dejlig opmuntrende med en kæreste når vi skulle arbejde. Vi mødte dog en masse andre backpackere da vi kom til Bundaberg, fordi der er så mange der tager til byen netop for at arbejde som frugtplukker. Pludselig kunne jeg godt forstå hvorfor der var så delte meninger om arbejdet, for det kommer virkelig an på hvad man laver hvor hårdt det er! Det meste er rimelig hårdt! Men til trods for det havde jeg faktisk en god tid der, fordi jeg mødte så mange folk hele tiden og faktisk det hårdeste arbejde da jeg plukkede tomater, var det tidspunkt hvor jeg havde det sjovest, fordi vi pjattede så meget når vi fandt underlig formede tomater og lavede en masse interne jokes om bl.a. vores arbejdsgiver.

Når jeg ser tilbage på oplevelsen i Bundaberg er jeg glad for at vi rejste der til, men mens vi arbejde der var det ret hårdt og man var simpelthen så smadret når man kom hjem om eftermiddagen, men til gengæld forstod man pludselig at nyde en fridag og en tur til stranden på en helt anden måde! Og man når altså at få nogle gode venskaber mens man arbejder sådan et sted, det er ligesom om at man står sammen på en helt anden måde når det er så hårdt!

Efter 3 uger i Bundaberg var det på høje tid til at rejse rundt og holde ferie igen! Så vi tog nord på til en ø kaldet Great Keppel Island, som er en ø der ligger lige i bunden af Great Barrier Reef. Helt ferie var det dog ikke for hvis vi arbejde 3 timer om dagen med at gøre rent så kunne vi bo der gratis, og det gjorde vi så, med det resultat at vi blev der en hel måned. Der var så fantastisk dejligt der! Det rene paradis! Samtidig var det en cool oplevelse for vi boede ret primitivt i telt (dog et rigtig godt telt så der ikke kom vand ind i stormvejr!) og det er en ø hvor der er fantastisk meget natur fordi den ikke er særlig civiliseret. Pga. vi var der så længe mødte vi naturligvis også en masse mennesker der, og denne gang var det ikke kun backpackere, der var mindst lige så mange australiere der kom der, for øen er nemlig ikke så kendt som nogle andre fx Fraser Island(et andet sted hvor de fleste backpackere tager til).

Vejret var dog ikke altid noget at råbe hurra for pga. det var ved at blive sommer og nogle dage var det simpelthen så forfærdeligt varmt at man kun kunne holde ud at være i skyggen! Og næsten hver dag der i middagstimerne sad vi også i skyggen ved vores telt fordi der var det bare for varmt til at lave noget. Men man skal jo ikke brokke sig, for vi ved jo godt at Australien har et meget varmere vejr end Danmark!

Efter den månedstid i paradis var det tid til at tage videre – ellers kunne vi jo have blevet der for evigt – i hvert fald i lang lang tid. Vi skulle begge til Brisbane til jul så det var lige fra det ene til det andet, da Brisbane er en meget stor og travl by. Men på vejen ned holdt vi stop i en by kaldet Noosa et par dage. En meget speciel og flot by! Noget af det vi nåede var at sejle i kajak rundt i byen, for der er en masse floder i byen. og pudsigt nok mødte vi en af dem vi havde mødt på Great Keppel Island og tilbragte lidt tid sammen. Men det blev et meget kort ophold i byen inden vi skulle videre. Men vi kom så tilbage efter jul, så det var bare herligt. Det endte med at vi holdt jul hos min familie i Brisbane. Jeg er nemlig så heldig at have familie i Australien og jeg havde på hele min tur haft i baghovedet at hvis noget gik galt, så havde jeg altid familien i Brisbane at tage til, men som udgangspunkt ville jeg selv rejse rundt som backpacker og så tilbringe lidt tid med dem inden jeg skulle hjem igen til Danmark.

Sikke en oplevelse at holde jul midt om sommeren i Australien! Helt helt anderledes end vi er vant til og jeg må da indrømme at det først var selve juleaften der virkelig gik op for mig at det var jul. Jeg havde hele tiden billedet af julemanden i alt hans tøj nede i den varme – ej den holder altså ikke helt! Men jeg fik da en masse sjov ud af det og jeg havde hele tiden den holdning at det er en oplevelse at holde jul i udlandet. Jeg var igen heldig fordi min familie i Australien fejrer dansk jul med and og risalamande og danse om juletræet – den 24. december (den australske jul fejres ellers d. 25. december). Men jeg må indrømme at jeg også kom til at savne min familie en hel del der til jul. Men det er vidst meget normalt når man rejse omme på den anden side af jorden!

Nytårsaften fik jeg så holdt i Noosa sammen ham fyren jeg mødte i Byron Bay og selvfølgelig sammen med en masse backpackere. Det var ikke det helt vilde, lidt en skuffelse faktisk, fordi jeg havde hørt at australierne gør så meget ud af fyrværkeri nytårsaften, men ikke lige der hvor vi var da! Jeg fik så at vide af familien at de havde set i nyhederne at der havde været et fantastisk flot show i Sydney… lidt surt. Og selv i Brisbane var det også hel vildt – men vi var heldige at vi så et julefyrværkeri show da vi var i Brisbane. Og frem for alt kom vi godt ind i det nye år og havde en festlig aften. De næste 3 ugers tid stod den igen på ferie og nu havde vi så rigelig tid til at nyde opholdet i Noosa. Derefter var jeg godt 3 uger i Noosa og nød at være meget på stranden og gå en masse ture der og igen møde en masse mennesker. Den stod på ren ferie for mit vedkommende men ham jeg rejste med fandt arbejde der.

Så da tiden nærmede sig at jeg skulle hjem til Danmark valgte jeg at rejse ned til min familie igen i Brisbane og nød virkelig at være hos dem så meget – uden julestressen! Jeg nød at se familien inden jeg skulle hjem til Danmark igen og det var rimelig tydeligt at de også nød at have besøg fra Danmark; jeg var nærmest en æresgæst og de tog mig ud at se en hel masse, så det var jo slet ikke så tosset. Men det var lidt underligt at de pludselig nærmest passede på mig og jeg boede hos dem, jeg havde jo lige vænnet mig til at klare mig selv mens jeg rejste som backpacker. Og jeg var da også lidt stolt af mig selv at jeg klarede det og det var jeg ikke ene om at synes, en fra min familie sagde at hun syntes det var noget så modigt af mig at rejse alene til Australien og rejse sådan rundt og mente at når jeg havde gjort det så kunne jeg da alt!

Jeg selv havde ikke tænkt over at det var så stort, men jeg kan godt mærke nu jeg er hjemme i Danmark igen at jeg har fået meget mere mod på livet og mere selvtillid og generelt blevet mere voksen og føler mig meget mere klar til at tage uddannelse. Jeg er så glad for at jeg valgte at rejse til Australien som backpacker med ALOTT! Det har til tider været ret hårdt men ”hvad man ikke dør af bliver man kun stærkere af!” og ”modgang giver medgang”! Jeg har et meget mere afslappet syn på mange ting og har fået mere mod på livet samt at jeg også værdsætter familien og vennerne på en helt anden måde nu hvor jeg har rejst i så lang tid og savnet dem så meget!

Men samtidig har jeg også fået lyst til flere udfordringer pga. jeg har fået mere selvtillid mens jeg har rejst, hvorimod før syntes jeg det var rart hvis det var nemt og trygt og ikke for krævende. Jo jeg har forstået australierne når de siger ”don’t worry!”.

Pernille S.

Læs mere om Work & Travel i Australien her!